Verslag 9: Navigator geronseld voor een dag & Statz op het laatste rubber

Posted on

Rally dag 7 – vrijdag 22 september 2017

Martijn voelt zich niet geschikt om in de auto te stappen vandaag, dus Jan gaat opzoek naar een plan B. De eerste keus valt op zijn dochter Natascha, maar dat blijkt een kansloze optie. Martijn is de grootste van het team en Natascha is heel veel kleiner. Helm, gordels, voetsteunen, alles is te groot, armen en benen te kort. Jan vraagt of Henk mee wil, maar die laat de optie aan zich voorbij gaan. Binnen eigen team is er geen oplossing en tijd om de kaders te verzetten. Jan checkt of er een navigator beschikbaar is bij een team waarvan de auto is uitgevallen. Ook dit levert niets op. Spontaan besluit Jan bij Harry Oosting racing navraag te doen of er iemand in heeft om in te stappen als navigator. Harry senior en junior zitten in de raceauto en wie steekt zijn vinger op?

Nick de monteur ziet het helemaal zitten. Bij Senior in de auto was tot nu toe nog niet gelukt. Probleem is alleen dat hij nog nooit heeft genavigeerd. Senior biedt meteen aan aan om te helpen. Jan mag achter vader en zoon Oosting aanrijden. Jan hoopt dat hij dat kan bijhouden. Martijn geeft ondertussen een spoedcursus tijdkaart bijhouden en legt andere randzaken van de takenlijst van navigator uit. Nick, stik zenuwachtig gaat helmen en kleding passen. Ook moet er van alles geregeld worden bij de organisatie dat    ook alles op schrift klopt.

 

Team Statz ontdekt bij het ontwaken dat een band in de nacht is afgelopen. Bij de bandenboer in het bivak ontdekken ze een snee tussen twee noppen in. Ze steken een prop en geven verder geen garantie. Pierre ziet het rijden met de gerepareerde band niet zitten en bedenkt zich dat hij nog all-terrain banden bij zich heeft. Alleen zonder velg. Fred, zou jij die kunnen wisselen binnen 20 minuten? Fred zelf niet, maar twee potige Bulgaren met een Dunlop bestelbus met bandenapparaat er in gaat dit vast lukken. De bandenboer die de rally karavaan volgt, begrijpt de tijdsdruk als Fred en Harry de banden neerleggen en gaan alsof het Formule 1 werk is tekeer in de bus. De banden zitten binnen de gestelde 20 minuten in het laadruim als reserve van de Toyota Landcruiser van Pierre.

Ondertussen op het bivak… Martijn heeft ’s middags een paar uur geslapen en voelt zich beduidend beter. Dat biedt hoop voor morgen. De kuur lijkt aan te slaan. Natascha gaat naar de beachclub om de nieuwsbrief van de vorige dag af te maken. Het serviceteam loopt de generator na en regelt brandstof. Ook checken zij de service wagens en blijkt de camper een raar geluid te maken met een tikkend relais. Handige Henkie gaat op onderzoek uit, sloopt het dashboard en ontdekt dat het geluid komt door de generator van de buren, waarop de camper is aangesloten. Dashboard kan weer dicht en klaar.

 

 

 

Pierre en Miranda hebben goed gereden vandaag, ze stappen blij uit de auto. Het was een mooie tocht over de heuvels. Ze vertellen dat ze onderweg zijn belaagd door een grote groep kinderen, die takken naar de rally auto gooiden en de auto tegen hielden. De auto heeft verder geen gebreken en krijgt een servicebeurt.

Jan en Nick komen net voor het donker het bivak op rijden. Nick heeft de inhoud van zijn maag in het bos achtergelaten en daarna geen last meer gehad. Nick is vol enthousiasme en laat weten dat we altijd een beroep op hem mogen doen, mocht het Martijn niet lukken morgen.

Geef een reactie